Metabo gérvágó fűrész bérlés

Bérleti díj:

Egy napra: 6 000 Ft Több napra: 5 000 Ft/nap Kaució: 45 000 Ft

Ez a metabo gérvágó hatékony társ a munkában. A húzófunkciója révén akár 30cm hosszú vágásokat is el lehet vele végezni. A vágótárcsája 216mm-es, amellyel hagyományos, merőleges vágás esetén 65mm-es anyagot is át tud vágni. A maximális dőlésű, 45 fokos vágás esetén pedig 36mm-es anyagot tud átvágni maximum.

A szabályozható fordulatszáma révén az adott anyag típusához (keményfa, laminált padló, műanyag, stb.) lehet beállítani a megfelelő fordulatszámot

A géphez egy üríthető porgyűjtő zsákot is adunk, amelybe vágás során keletkező forgácsot tudja gyűjteni a gép. A gépet egészen 45 fokig lehet dönteni ha döntötten szeretnénk vágni. A gérvágó fűrész egy forgózsámolyon ül, amelyet egészen 47 fokig lehet elforgatni mindkét irányba. Ezen paraméterű gérvágók a hagyományos igényeket ki szokták elégíteni. A motorja erőteljes, 1200W-os teljesítményű, így bármilyen faanyagot könnyedén átvág.

A gérvágó gép a legtöbb építkezés és felújítás nélkülözhetetlen eszköze. Azonban akinek nincs huzamosabban rá szüksége, annak jobban megéri egy ilyen gépet bérelni, mivel sokkal költséghatékonyabb, mint venni egyet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen gép aránylag nagy helyet foglal, és főleg Budapesten a hely egy nagyon drága dolog. Habár a használat közbeni méretéhez képest a szállításhoz és tároláshoz összébb lehet csukni a gépet, még így is viszonylag sok helyet elfoglal.

Mire is jó ez a gép, mik az előnyei? A hagyományos gérvágó fűrész nem csúsztatható, csak fel-le mozgásra, vagyis vágásra képes. A fejező részt nem lehet húzni, mint ennél a kölcsönözhető gépnél. A mi fűrészünknek van egy csúsztatható része, amellyel nem csak egy helyben lehet vágni, hanem sokkal hosszabb vágást is el lehet vele végezni. Ez rengeteg esetben hasznos és szükséges dolog, nagy előnyt és kényelmet biztosít. 

Milyen építőipari műveleteknél szokták használni ezt a gépet? Mind külső, mind belső munkálatoknál nagyon hasznos tud lenni. Például laminált padló lerakásnál is szokták használni, a padlólapok méretre vágására. A húzófunkció révén a legtöbb laminált padlólapot átéri, így át tudja vágni. Egy húzófunkcióval nem rendelkező gép a legtöbb esetben ilyenre nem képes, mert nagyon szűk a vágási hossz tartománya.
A másik hatalmas és klasszikus terület, ahol ez a bérelhető gérvágó fűrész hasznos lehet, az a szerkezet építés. A pallóvázas, könnyűszerkezetes házak, teraszbeépítések, és bővítések könnyűszerkezetes anyagokkal, jellemzően fa anyagokkal a virágkorukat érik. Ez az építési módszer sokkal gyorsabb a hagyományos, pl. tégla építési technológiánál, mivel nincsenek a szerkezetépítésben száradási idők. A faházak tartósságáról pedig a minőségi anyagok alkalmazása esetén nem lesz panasz. Egy ilyen építés jellemzően 5x10-es vagy 5x15-ös pallókból való építést jelent, amelyeket a legegyszerűbb egy ilyen gérvágóval méretre szabni. Gyors és pontos vágásokat lehet vele ejteni, a barkácsolókon kívül a profi ácsok is ilyen fűrészeket használnak az anyag méretre szabásához. Egy ilyen bérelhető gérvágó fűrésznek tehát az építőiparban, barkácsolásban elég nagy szerepe van.

Sokszor szükség van rá, hogy az anyagok ne  egymásra merőlegesen, hanem valamilyen szöget bezárva csatlakozzanak. A gép egy forgó zsámolyon található, amelyet mindkét irányba akár 47 fokban is el lehet forgatni. Így egy pallót, vagy deszkát nem csak merőlegesen lehet ezzel elvágni, hanem a kívánt szögben is. A zsámoly álló részén megtalálható a fok-kiosztás, amelyhez igazítva a fűrészt a megfelelő szögű vágás elvégezhető. Ez is bizonyítja, hogy ez a kölcsönözhető gérvágó milyen sokoldalú eszköz. Arról pedig még nem is esett szó, hogy a fűrészt meg is lehet dönteni, bal oldali irányban és akár 47 fokban. Tehát több dimenzióban is lehet ferde vágást végezni ezzel a sokoldalú fűrésszel. Habár a gépen pontosan láthatóak a fok beállítások, azért kisebb eltérések előfordulhatnak a vágáskor. Ez azonban a legtöbb ácsszerkezetnél nem jelent jelentős problémát.

Ahol fűrászelés van, ott természetesen faforgács, fűrészpor is keletkezik. Ennek kezelésére több lehetőség is rendelkezésre áll. Az első, és legtöbbet használt megoldás, főleg kültéri vágás esetén, a porzsák használata. Ehhez a géphez egy üríthető fűrészpor gyűjtő porzsák jár, mint tartozék. Ez képes összegyűjteni a forgács egy részét, de nem mindent. Amennyiben kültéren van használva a gép, a legtöbb esetben ez nem jelent problémát, hiszen a faforgács természetes anyagból, fából van, nem okoz különösebb gondot. A belső térben való használat esetén sok esetben nem ideális, ha minden tele megye fűrészporral, utána sokat kell takarítani. A géphez lehetőség van ipari porszívó is csatlakoztatni, amely tulajdonsága ilyen esetben ideális lehet. Újpesti gépkölcsönzőnkben lehetőség van ipari porszívó bérlésre is külön, a gérvágó kölcsönzésekor. Ezzel a megoldással a keletkező fűrészpor nagy része felfogható. Illetve ha kéznél van egy ipari porszívó, akkor azzal könnyebb a keletkező kisebb szennyeződéseket is feltakarítani, mivel a szívóereje általában nagyobb, mint egy hagyományos, háztartási porszívóé. A gérvágó használatától tehát nem kell feltétlen megijedni beltérben sem, megfelelő kiegészítővel a problémák nagy része lefedhető, megoldható.
A szerszámgépnek beépített tartozéka a két kisebb behúzható asztalka, amelyeket kihúzva nagyobb felületen tud felfeküdni a vágandó anyag, ezzel is segítve a munkavégzést, a pontosabb vágást.

A gép használatakor elsődleges a biztonság, mivel a fűrészelés veszélyes üzem. A gérvágónak egy átlátszó, automatikusan mozgó műanyag pengevédője védi a használóját attól, hogy véletlenül a nagy fordulattal mozgó penge útjába kerüljön. Ez természetesen nem nyújt 100%-os védelmet, a gép használójának a vonatkozó munkavédelmi előírásokat maximálisan be kell tartania, már a saját maga testi épsége megóvása érdekében is.

A mi bérelhető gérvágónknak egy erőteljes, 1200W teljesítményű motorja van. Ezzel a teljesítménnyel a puha és a keményfa átvágása sem jelent akadályt a gépnek. A gyengye, nem megfelelő teljesítménnyel rendelkező munkagépe lassítják a munkát, nehézkessé teszik. Az idő és energia pedig a legtöbb esetben költség formájában is jelentkezik, emiat a különösen fontos a munkavégzés során a megfelelő minőségű és teljesítményű munkagépek használata.

A mi gérvágónk Metabo gyártmányú. A gépparkunkat végignézve látható, hogy jelentős részét teszik ki ezen gyártó gépei. A Metabo név az építőiparban és a szerszámok között egyet jelent a megbízhatósággal, robusztus felépítéssel és a hosszú élettartammal, amely tulajdonságok a mi fűrészünket is jellemzik. Tehát nem vétetlen, hogy ilyen sok Metabo gépünk van. A neves német gyártó talán nem olyan ismert a műszaki világban kevésbé jártas emberek között, azonban az iparna igen jó neve van. A cég már 100 éve gyárt szerszámgépeket, így jelentős tapasztalata van e területen.