Milyen esetekben jó ötlet egy önvédő porbeles huzallal működő hegesztőt bérelni?

Alapvetően akkor jó ötlet bérelni egy ilyen gépet, ha szükségünk van rá. A nálunk bérelhető gépek fejlett, modern elektronikával rendelkeznek, amelyekben a hegesztést könnyítő megoldások találhatóak, így kezdők, vagy kevésbé gyakorlottak is használhatják. Teljesen amatőröknek azonban nem ajánljuk. A hegesztés veszélyes üzem, így kellő odafigyelést és munkavédelmi szabályok betartását követeli porbeles géppel való hegesztés is. Alapvető fontosságú a jó minőségű hegesztőpajzs, amelyet ha a bérlőnknek nincsen sajátja, ingyen biztosítunk. 
A porbeles, másnéven önvédő huzalos hegesztés technológiája nem mai, habár manapság jobban elterjedt, mint régebben. Egy modern megoldás ívhegesztésre. Nem fújja el a szél a védőgázt, mivel nincs védőgáz, a hegfürdőt a huzal belsejében lévő anyag védi (a huzal belsejében, mint egy csőben van benne a "por"), amely a varrat tetejére kerülve védi meg a varratot, hasonlóan a bevont elektródás hegesztési technológiához. Azonban nem kell folyton a pálcát cserélgetni, a pisztollyal pedig könnyebb dologzni, hasonlóan a védőgázas hegesztőhöz. Kisebb vastgságú, akár 1mm-es anyagok is hegeszthetőek vele, mint például az autó egyes részei, karosszériája, sárvédője, küszöbje. Nagyobb áramerősséggel pedig természetesen vastagabb anyagokkal is dolgozhatunk. A iweld 153-as gépünk például 140A maximális áramerősséget képes leadni, ami általában már elegendő 3mm vastag anyagok hegesztéséhez is. De persze ugyan úgy csinálhatunk vele kerítést, kaput, amelyet a legtöbben saját megoldásként készítenek. Sok esetben polcokat, műhelypolcsokat is maguk készítenek akiknek van hozzá érzékük és indíttatásuk, rendelkeznek kellő bátorsággal és kreativitással.

Amennyiben csak ritkán használnánk a porbeles hegesztőgépet, felesleges megvenni és hogy foglalja a helyet, csökkenjen az értéke, lejárjon a garanciája, sok esetben jobb megoldás a bérlés. Ez persze rengeteg szerszámgép esetén így van. Főleg Budapesten, ahol kevés a hely nagy értéket jelent ha van a lakásunkban pár négyzetméter szabad hely, felesleges azt az évente egyszer használt gépeink tárolására fenntartani.

Jól jön akkor is egy porbeles gép bérlése, ha tervezünk egy sajtátot vásárolni, de ki szeretnénk próbálni vásárlás előtt egyet. Felesleges extra kiadás, ha érdekel minket ez a technológia, de közben rájövünk, hogy még sem nekünk való. A kölcsönzés ilyen egy optimális megoldás tud lenni.

Mint minden műszaki cikk, a hegesztőgép is el tud romlani. Ha van egy gépünk, amely elromlott, de éppen munkát kellene vele végeznünk, akkor egy ilyen gép kölcsönzése gyors és megfelelő megoldás lehet.