1300W 27J Vésőgép bérlés

Bérleti díj:

Egy napra: 6 000 Ft Több napra: 5 000 Ft/nap Kaució: 30 000 Ft

A Scheppach AB 1500 max gépbe SDS-max befogású szerszámokat lehet tenni. Egy vésőszárat adunk a bérléshez (spicc vagy lapos vésőszár) felár nélkül, további szár bérelhető és megvásárolható.

Ez a gép 5,5 kg-os súlyával ideális horizontális bontásokoz is, pl. csempék leverése, tégla közfalak elbontása. Mivel könnyebb mint a nagyobb és erősebb társai, így hosszabb távon jobb vele dolgozni, mint egy 15-20kg-os géppel. Villanyszerelés esetén is a hornyok kitisztítására ideális, mivel a 27J ütőerő kellő magabiztosságot biztosít a gépnek. A Scheppach egy több mint 50 éves múlttal rendelkező német gyártó, amelynek gépeit Németországban tervezik, így működésük és megbízhatóságuk elég jó.

A vésés a felújítások elkerülhetetlen velejárója. Többfajta munkára lehet használni a gépünket, de van pár tipikus felhasználása egy ilyen bérelhető vésőgépnek.

Az egyik, amelyben ez a gép igazán jó segítséget tudj nyújtani, az a régi csempe vagy járólap levésése. Ilyen esetekben ajánlott a szélesebb vésőszárat használni, azzal sokkal jobban lehet dolgozni, mint a hegyes vésőszárral. A lapos vésőszárral jobban alá lehet kapni a csempének és így egyszerre nagyobb darabokat is le lehet vésni. Kézzel is elvégezhetőek ezek a munkák, de sokkal idő és energiaigényesebb ezeket a munkákat kézzel csinálni, mint egy erre a célra kifejlesztett géppel, eszközzel. Az idő pedig mindig tudjuk sok esetben pénz. Illetve mindenki szeretné, ha a felújítás minél hamarabb kész lenne, minél hamarabb használatba tudná venni a szép és megújult konyhát, fürdőszobát, az egész lakást. A járólap is hidegburkolat és hasonló kerámiából készül, mint a csempe, és az eltávolítása is hasonló nehézségeket támaszt. A kölcsönözhető vésőgépünk természetesen ezzel a fajta hidegburkolattal is elbánik. A csempék trendje pár évente változik, de két felújítás közötti időszakban biztosan, így a fürdő és egyéb vizes helyiségek, konyha újracsempézése nehezen elkerülhető egy teljes felújítás esetén. Ezen kívül persze le is törhet, akár még le is eshet a csempe, elszíneződik a fuga, szóval időnként újra kell csempézni ezeket a felületeket.

Egy másik nagy alkalmazási terület, ahol egy vésőgép igen hasznos, sőt talán elengedhetetlen tud lenni, az a villanyszerelés. Senki nem szeretné, hogy a vezetékeket lássa a falon kívül, pókhálószeráen behálózva a lakást. Emiatt a legtöbb falítpus esetén (főleg beton, tégla, ytong falak esetén) a falba falhoronymaróval hornyokat marnak, ahova majd a kábelek kerülnek. Ez általában két párhuzamos vágásként jelenik meg a falon. Azonban a közte lévő területre menne a vezeték, ahol ilyenkor még a fal anyaga van. Természetesen fáradtságos és időigényes munkával ezt a részt is ki lehet vésni kézzel, de egy vésőgép kölcsönzésével máris sokkal egyszerűbb, kevésbé fárasztó és természetesen sokkal gyorsabb is ez a munka. Itt is használhatjuk akár a lapos vésőszárat, de keménnyebb beton esetén a hegyes vésőszár használata javasolt. Természetesen hornyokat a falba nem csak villanyszerelési munkálatok esetén kell vagy lehet vágni, de ez az egyik legáltalánosabb felhasználása.

A vésőgép természetesen kisebb bontási munkálatokra is használható. Kemény, vastag betont nem érdemes ilyen géppel vésni, arra tudunk adni bontókalapácsot. A gépe túlerőltetésének több hátránya is van. Az egyik ilyen, hogy a bérelhető vésőgép tönkremegy, ez sem a bérlőnek, sem a bérbeadónak nem egy kívánatos helyzet. Amennyiben a gép erőlködik, a felhasználójától is nagyobb erőfeszítést kíván, és a munak is lassabban halad. Tehát a megfelelő munkára a megfelelő gépet kell használni, ez mindenkinek közös érdeke. Kisebb téglafalak bontásához azonban természetesen használható ez a kölcsönözhető vésőgépünk, mivel 27J erővel tud ütni, ez általában bőven elég egy ilyen munkálathoz. Statikussal való egyeztetést követel a legtöbb bontási, átalakítási müvelet, de egy vékony válaszfal lebontása általában nem okoz gondot, és ilyen esetben is ideális ez a szerszámgép. Válaszfal természetesen lehet más anyagból is, amelyre ez a gépünk ideális lehet, kivétel talán az vasbeton, amelyhez komolyabb gépet ajánlunk. 

Egy dolog mellett nem szabad elmennünk, ha a vésőgép használatáról van szó. Ez pedig a munkavédelem. A gépet kezelő védelme elsődleges szempont a bontási, vésési munkálatoknál. Evidensnek tűnhet, de egy fal lebontása nem veszélytelen művelet. A fal, vagy egyes részei rádölhetnek a bontást végző személyre. Ilyen esetben javasolt szakemberre bízni a munkát, vagy az ő felügyelete alatt végezni. Egy ilyen bérelhető vésőgé nagyon hangos tud lenni. Ezt a nagy zajt órákig hallgatva akár halláskárosodás is felléphet, azon a tényen kívül, hogy egyszerűen nagyon kellemetlen a vésés zaját közvetlen közelről hallani. Javasoljuk a megfelelő zajszigeteléssel rendelkező hallásvédő alkalmazását. Sok esetben még egy jó minőségű zajvédő fülvédővel is hangosnak lehet hallani a munkát, de nagyoban lehet egy ilyen eszközzel csökkenteni az ártalmakat. Emellett szintén nagyon fontos a megfelelő szemvéső eszköz, munkavédelmi szemüveg használata. A vésés során nagy sebességgel pattoghatnak ki a törmelékek, amelyek természetesen bármilyen irányt vehetnek. A látás védelme természetesen elsődleges fontosságú, így egy megfelelő szemüveg sem hiányozhat akkor, ha valaki ilyen munkára adja a fejét. Ezen kívül egy megfelelő kesztyű is sok mindentől meg tudja védeni a vésési munkát végző személyt. A kiálló élek élesek lehetnek, amelyek könnyen elvgáják az ember kezét, erősen javasolt tehát egy megfelelő munkavédelmi kesztyű használata is. Sok esetben elég nagy por is keletkezik a kölcsönözhető vésőgép használatakor. A megfelelő maszk sokat tud segíteni azon, hogy ne legyen károsodása a munkát végzőnek.

A géphez alapból egy darab vésőszár jár. A szárak befogása SDS-Max rendszerű, amely meggátolja hogy a szárak elforogjanak, ezzel is növelve a munka hatákonyságát. Ez a rendszer stabilan tartja a vésőszárat. Az egyik legtöbbet használ vésőszár típus a hegyes, vagy más néven spicc vésőszár. Ez főleg bontási munkáknál hasznos. A másik kedvelt típus a lapos vésőszár. Ebből több fajta szélesség áll rendelkezésre, a 20mm-től egészen az 50mm szélességig. Nálunk is megtalálható több fajta szélességő szerszám. A rendelkezésre álló szerszámokból a bérlő természetesen kiválaszthatja a neki az adott munkához legjobban megfelelő típust. Igyekszünk több fajta vésőszárat is tartani a bérelhető vésőgéphez.

A gép karbantartása alapvetően a mi feladatunk, de több olyan dolog is van, ami a bérlő feladata, felelőssége. A nagy por károsítja a gép motorját, így mi amint visszakerül hozzánk a vésőgép, kifújjuk belőle a benne lévő port, már amennyire ez lehetséges. Minden bérlés megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy a kölcsönözhető vésőgép hajtóművében megfelelő mennyiségű kenőzsír van-e. Amennyiben nincs benne elég, úgy azt természetesen pótoljuk. Ennek megfelelő mennyisége rendkívül fontos. A kenés elégtelen mennyisége rövid úton a gép melegedéséhez, tönkremeneteléhez vezet. Természetesn igyekszünk a gépt tisztán átadni, minden bérlés után meg is takarítjuk, illetve azt várjuk el, hogy úgy kapjuk vissza, ahogy átadtuk. Egy ilyen nehéz, poros munkát végző munkaeszköz természetesen soha nem lesz pormentes, de áttörölni nem nagy fáradtság.

Ez a gépünk tehát rengeteg nehéz feladatot el tud végezni, igazán hasznos munkatárs a felújítások esetén.