Kézi csempevágó bérlés

Bérleti díj:

Egy napra: 5 000 Ft Több napra: 4 000 Ft/nap Kaució: 25 000 Ft

A csempevágó vágási hossza maximum 900mm. A vágási mélysége 7,5-15mm. Két oldalon futó, összesen 6 csapágyon gördülő szerkezettel van ellátva, amely megfelelő támasztást nyújt az ideális és erős vágáshoz. Az alaplapja nagy teherbírású alumínium öntvény, így a szerkezet súlya sem túl nagy, ugyanakkor a szerkezete elég erős egy ilyen hosszú géphez képest is. A csempevágó vágókereke volframkarbid és csapággyal van felszerelve, így azon kívül, hogy cserélhető, a csapágy révén a csapágy nélküliekkel szemben sokkal szebb és egyenletesebb vágást lehet vele elvégezni. Több vonalzó is segíti a precíz vágást. A kiegészítője révén könnyebb a csempelapok ferde vágása, mivel a megfelelő vágási szög beállításához az eszköz segítséget nyújt. Rendelkezik egy fix és egy állítható fém vonalzóval, ezen kívül pedig egy szögbeállításos segéd vonalzóval is. Egysoros masszív vezetősíne van a csempevágónak, amelyen a 6 db csapágyon fut a vágószerkezet. A tolókarja ergonómikus kialakítású, amely a vágásban és a csempe ketté roppantásában nyújt segítséget a munkát végzőnek. A gép súlya 8kg.

Csempét bátran állítom, hogy már mindenki látott. Főleg vizes, vagy vízzel érintkező helységekben van a falra rakva, vagy ahol a könnyű tisztíthatóság szempont. A csempe felrakása a falra fizikai munka, azonban a mai világban, ahol mindenről találni segédvideót, leírást, sokan nekiállnak maguk is ennek a műveletnek, és sok esetben egy tapasztalt burkolónál lassabban, de sikerül elvégezni a műveleteket. Ez sok esetben jelentős költségmegtakarítással jár, amelyért egy kics munkát sokan bevállalnak. Azonban a falak hossza nem szabvány, ahogy a csempék hossza sem, így az esetek nagy többségében nem jön ki egész számra a falra egy sorba szánt csempék száma. Ilyenkor ezeke a csempéke el kell vágni a megfelelő méretűre, hogy az utolsó csempe és a fal vége között ne egy hatalmas üres hely legyen, hanem természetesen ott is csempe, vagy padló esetén burkolólap. Ezt önmagában nem lehet elvágni, valamilyen csempevágó eszköz kell hozzá. Ez lehet elektromos, vizes csempevágó, de kézi, karos csempevágó is. Jó opció egy ilyen gépet bérelni vagy kölcsönözni a vásárlás helyett, hiszen sokan nem naponta használják ezeket  a gépeket, ráadásul egy jó minőségű gép jelentős költség is lehet. Ezen kívül főleg Budapesten, ahol általánosságban kevés hely van, mivel a nagy lakás vagy ház drága, sokat számít, hogy az ember hol tárolja a szerszámait, eszközeit és egyéb dolgait. Szóval egy karos kézi csempevágó bérlése nagyon jó opció akkor ha időszakosan, aránylag rövid időre, egy projekt erejéig, mondjuk egy fürdőszoba vagy konyha csempézésére van rá szükség.

A kézi csempevágó működési elve aránylag egyszerű. A csempét vagy járólapot be kell állítani a megfelelő pozícióba, ahol szeretnénk elvágni. Utána a kart végighúzva rajta a vágókerék megkarcolja a mázolt felületet, ezzel kijelölve a törés vonalát. Ezután a kerék feletti törő részre átállítva a gépet és azt a megfelelő pozícióba állítva a kart erőteljesen lenyomva a csempelap a kívánt vonal mentén eltörik. Ez igényel némi tapasztalatot, de főleg kisebb méretű csempéknél ez aránylag gyorsan megtanulható. Sokszor szükség van rá, hogy ne csak a csempe valamelyik szélésre merőlegesen vágjuk el az anyagot, hanem akár bizonyos szögben. A készülék erre is segítséget nyújt, kitolható vonalzója és beépített szögmérője révén a lapot a kívánt szögbe beállítva ugyanúgy elvághatjuk mint a hagyományos, merőleges vágás esetén. Sokan szeretnek akár kisebb mintákat is kialakítani ilyen ferde vágásokkal. A mi bérelhető csempevágónkkal erre is van lehetőség, sok dolognak csak a fantázia szabhat határt. A csempevágó kölcsönzése előtt a kevésbé tapasztalt bérlőknek érdemes megnézni pár oktató vagy bemutató videót, ezekből rengeteg megtalálható az interneten.

Nagyon fontos tényező minden munkánál és főleg a ház- és lakás felújítások során a megfelelő munkavédelem. Habár klasszikusan egy bérelhető csempevágó használata nem tartozik a nagyon veszélyesnek tartott munkák közé, legalább is pl. egy sarokcsiszolóhoz képest, azért mégis érdemes itt is figyelni. A csempe törésekor azért pattanhatnak fel darabok kiszámíthatatlan helyekre, így ajánlott a megfelelő védőszemüveg és egyéb védőfelszerelés használata ilyenkor is.

A kevésbé tapasztalt bérlőknek javasoljuk, hogy amennyiben nem magabiztosak a gép használatát illetően, gyakoroljanak az éles vágások előtt próbadarabokon. A csempézés és a járólap lerakása egyébként is klasszikusan olyan dolog, ahol a felületre érdemes rászámolni, hiszen a vágások az esetek jó esetben csak kis százalékában nem sikerülnek jól, az anyag nem a karcolás mentén törik el és így a vágott anyag egy része használhatatlan lesz. Azt is érdemes tudni, hogy nem minden fajta csempe és járólap vágható el ezzel a kölcsönözhető csempevágó géppel. A nagyon mintázott anyagok vágása nem lehetséges, mivel a vágókerék egyszerűen nem tudja bekarcolni felületet és akkor utána a törés sem lesz sok esetben sikeres. Illetve a túl vastag anyagok esetén sem javasolt, mivel a gépnek vannak fizikai méretéből adódó korlátai.

A ház- vagy lakásfelújítás egyik legfontosabb pontja a csempézés, hiszen a falfelület ami elsődlegesen látszik. Tehát ezt érdemes szépen megcsinálni, amihez pedig jó minőségű eszközök kellenek, elsődlegesen egy minőségi, robosztus csempevágó, amelyet nálunk is bérelhet. A mi Bautool vágónk alaplapja alumínium öntvény, amely stabil alapot biztosít a csempevágónak. Fontos egy ilyen aránylag hosszú gépnél, hogy ne torzuljon a váza, mert akkor a vágás nem lesz egyenes, eltörhet a csempe vagy járólap. Az alsó masszív alu szerkezet és a fenti szintén masszív sín, amin a vágófej csúszik, együttesen még erősebb szerkezetet alkotnak, így is elősegítve a csempelapok precíz és egyenes vágását. Ez a mi gépünk nem tartozik a legprofibb eszközök közé, de nem is a legolcsóbb piacos kategória. Mi az arany középutat keressük ennél az eszköznél is. Egy olya minőséget, amivel már lehet szépen dolgozni, de mégis olyan értékű legyen berendezés, amelynek a bérleti díja nem túl magas, ezzel is kedvezve a bérlőinknek.