Horonymaró bérlés

Bérleti díj:

Egy napra: 6 000 Ft Több napra: 5 000 Ft/nap Kaució: 30 000 Ft

Ez a dupla tárcsás falhoronymaró 125mm-es szegmentált gyémánt tárcsával működik, így sokkal gazdaságosabb, mint a 150mm-es tárcsával működő gépek. A bérleti díj csak a gép bérleti díját tartalmazza, vágótárcsát vagy bérelnie kell tőlünk kedvező áron, vagy vásárolhat is nálunk. Ez utóbbi akkor optimális, ha nagyobb munkát szeretne a géppel végezni.

A gép panelházakban való vasbeton falak horonymarására nem alkalmas, mivel arra a falítpusra csak speciális tárcsával ellátott horonymaró alkalmazható. A gépet csak és kizárólag húzva szabad használni. Igény esetén villanyszerelési tanácsadásban is tudunk segíteni, mivel a kölcsönző mellett villanyszereléssel is foglalkozunk.

A géphez ipari porszívó használata kötelező, amelyet ha nincs neked, akkor bérelhetsz is tőlünk. 

A vágott horony mélysége állítható a horonymarón, maximum 30mm mélyre képes vágni, a hornyok szélessége pedig 6-30 mm között állítható.

Mit is csinál egy falhoronyvágó vagy más néven horonymaró? Ahogy a nevében is van, a falban vág két párhuzamos hornyot, vagyis egy tárcsa szélességű bevágásokat. A gépen beállítható, hogy milyen mély hornyokat szeretnénk kivágni. Jelen esetben 8 és 30 mm közötti értékes lehet beállítani, A gép pajzsán van egy kisebb skála feltüntetve, és egy egyszerű csavaros beállító segítségével lehet a vágás mélységét beállítani. A pajzs alatt vagy egy belső pajzs, amely ilyenkor lejjebb ereszkedik, ezáltal kicsit megemelve a gépet a falon, így a vágókorongok nem tudnak olyan mélyre hatolni. Ha a legfelső állásban rögzítjük a belső pajzsot, akkor a maximális 3cm-es hornyokat tud vágni a gép. A párhuzamos hornyok közötti távolság is beállítható. Ez egy picivel bonyolultabb művelet, ezért kérjük a bérlőket, hogy előre jelezzék a kívánt horonyszélességet és mire hozzánk érkeznek, hogy kölcsönözzék a gépet, mi már a kívánt értékre beállítjuk és úgy adjuk át a horonymarót. Ehhez a beállításhoz ugyanis pár csavart ki kell csavarni, a pajzs külső részét le kell hajtani, hogy hozzáférjünk a vágókorongokhoz. A korongok alatt távtartó tárcsák találhatóak. Ezen távtartókat és a korongtartó elemet kell a megfelelőképpen elhelyezni, hogy a kívánt szélességet elérjük.A minimális szélesség 6mm, a maximális pedig 26mm, és kb 2-3mm-es lépcsőkben lehet ezt a távolságot beállítani. 

A vágókorongok cseréjét is jobban szeretjük mi végezni, hiszen mit ezt a műveletet gyakran elvégezzük, több tapasztalatunk van benne, mint a bérlőknek.

Milyen vágókorong való a gépre? A horonyvágók egy része a drágább, 150mm-es koronggal működik. A mi gépünk gazdaságosabb, mert 125mm-es korong való hozzá. Ebből kettő kell rá, mivel ugyebár két hornyot mar a falba. Szegmentált gyémánttárcsa kell a gépre. A gép elsősorban téglafalba való vágásra alkalmas, így a korongnak is a téglafalban való vágásra kell alkalmasnak lennie. A legtöbb ilyen szegmentált gyémántkorong képes ilyen fal anyag vágására, de azért vásárlás előtt ellenőrizni kell. Kínálatunkban megtalálható gazdaságos, olcsóbb kategóriába tartozó korongok is, ezeket kisebb munkákra ajánljuk. Természetesen a prémium szegmensbe tartozókat is tartunk készleten, egy komplett lakás horonyvágása esetén mindképpen ezeket ajánljuk, és még akár egy garnitúra korong kevés is lehet. A kopott korong szikrázik és a gép már nehezen vág vele. Ilyenkor semmiképpen nem szabad erőltetni a kopott vágókorongok használatát, azokat ki kell cserélni. A bérelhető falhoronymaró gép túlterhelését, meghibásodását okozhatja a nem megfelelően éles vágótárcsa használata, ezen kívül a munka sem halad vele, tehát senkinek nem előnyös a használata. A bérlés időtartama közben is természetesen állunk rendelkezésre, ha ezeket ki kellene cserélni.

A falhoronyvágók elsődleges villanyszereléskor használják. A falon kívüli szerelési technikák, mint a kábelcsatorna használata kevésbé esztétikus. Illetve ki szeretné a falon kívül látni a vezetékeket szerte a lakásban? Nem is beszélve, hogy így a kábelek is könnyebb megsérülhetnek. Kézenfekvő megoldás tehát ezeknek a falba süllyesztése. Ahhoz viszont a falba hornyokat kell vágni, majd a hornyo között lévő téglát is kivésni. Erre több megoldás is van, az egyik hogy kézzel véssük a megmaradt téglát. Ez természetesen lassú és fáradságos munka. A másik megoldás vésőgép használata. A gépparkunkban természetes van kölcsönözhető vésőgép is, amely tökéletesen ideális az erre a munkára. Ebbe kivésett horonyba azután vagy megfelelő teljesítménynyilatkozattal rendelkező kábel közvetlen fektethető, vagy modernebb és szebb megoldás a megfelelő védőcső használata és abba a vezetékek húzása. A gép csak téglafal és ytong, szilikát anyagú esetén használható, házgyári betonfalra, vagyis panellakásban nem használható. Azon kívül, hogy azokban csak speciális esetekben lehet hornyot marni, statikusi jóváhagyás mellett (a statikusi jóváhagyás más faltípus esetén is erősen ajánlott), azokhoz elsősorban többtárcsás marógép kell, amely után nem kell vésni, hiszen panellakást vésni nem szabad. Ezen kívül azok a gépek nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek, ezen gépünk teljesítménye betonra nem elegendő.

A másik nagy terület, ahol a horonymaró jó szolgálatot tesz, az az épületgépészet. Ahogy a kábeleket, úgy a vízvezetékeket sem szívesen nézzük. A horonyba természetesen az épületgépészeti csövek, vízcsövek, vagy a klímaberendezés csövei is elhelyezhetőek.

A falhoronymaró gépet nem szabad magában használni, mert azon kívül hogy rengeteg port tud termelni a használata, a szabadon szálló és kavargó por tönkreteszi a gépet. Mindenképpen kell hozzá ipari porszívót is használni. A horonyvágó gépünk természetesen ipari porszívó csatlakoztatására is fel van készítve. Ezen kívül senki nem szeretné hogy a szálló téglapor az egész lakást beterítse, és abban minden bútort és egyéb berendezéseket. Az ipari porszívó használatával ezen szálló por jelentősen csökkenthető, hiszen a tárcsák által kivájt anyag közvetlen a porszívó bemenetére jut. Természetesen az elszívás hatásfoka nem 100%-os, valamennyi porra ilyen esetben is számítani kell, de nem is hasonlítható azon esethez, amikor nincs ilyen porszívó használva. Ipari porszívót a horonymaró géppel együtt is bérelhet nálunk. Az ipari porszívók nagy előnye a háztartásbeli társaikkal szemben, hogy direkt a zord körülményekre lettek tervezve és persze bírják is ezeket. Nagyobb szívóerejük van, mint egy hagyományos gépnek, ezáltal hatékonyabban tudják a keletkező törmeléket, port elszívni. Ezen kívül a szűrőjük sokkal nagyobb, ezáltal kevésbé fojtja le a motort és több szennyeződést is képesek elviselni.

Nem szabad félvállról venni a munkavédelmet, mert a baj nagyon gyorsan megtörténhet. Mint minden szerszámgépnél, a horonymaró használata is veszélyes üzem, amelyhez a megfelelő munkavédelmi felszerelések használata szükséges. Az egyik legalapvetőbb a megfelelő munkavédelmi kesztyű használata. Ezen kívül a szálló por és törmelékek ellen hatékony védelmet tud nyújtani a munkavédelmi szemüveg. Irodánkban munkavédelmi felszereléseket is tudsz vásárolni kedvező áron

Ezen horonymaró gyártója a Makita, a híres japán gyártó, aki egész Európában is jelen van kiváló minőségű ipari gépeivel. A gép teljesítménye impozáns 1400W. A gép 10.000-es percenkénti fordulatra képes, a teljesítménye tehát bőven elegendő egy átlagos téglafalhoz.