Stanley elektromos gyalu bérlés

Bérleti díj:

Egy napra: 4 000 Ft Több napra: 3 500 Ft/nap Kaució: 20 000 Ft

Ez a bérelhető gyalu erős, 750W-os motorral van szerelve, így a kívánt faréteg eltávolítása nem jelent gondot a gép számára.

A géphez tartozik egy praktikus hordozó táska, amely könnyíti a szállítás és a tárolást. Valamint megvédi a gyalu kését az esetleges sérülésektől is. A gép használata után vigyázni kell rá, hogy megvárja a gép kezelője, amíg a kés forgása megáll és csak utána tegye le valamilyen felületre, különben a felület és a kés is károsodhat. 

A kölcsönözhető gyalu késének állapotát minden bérlés után ellenőrizük és szükség esetén cseréljek, akár már kopott, akár pedig megsérült. Amennyiben a bérlő úgy hozza vissza a gyalut, hogy a kései töröttek, vagy darabok hiányoznak belőle, vagyis a normál használati kopáson kívül károsodás van a rajtam, úgy a gyalukés árát a bérlőnek ki kell fizetnie. A kések töréseinek legáltalánosabb oka hogy szög van az adott anyagban, így ezt erősen ajánlott tüzetesen átnézni a munka megkezdése előtt.

Tartozik a géphez egy praktikus faforgács gyűjtő porzsák is, amelyben a gép fújja a keletkezett hulladékot. Ez a porzsák természetesen cipzáros, így könnyen üríthető. Ezen kívül ipari porszívó is csatlakotatható a géphez, amelyhez adapter az elektromos gyalu kofferében található.

Az elektromos gyalu egy elég alapvető faipari, asztalosipari munkagép. Azonban sok olyan szakma van, ahol ritkán van rá szükség, így időnkénti bérlése jó opció lehet, az eseti felhasználóknak, barkácsolóknak meg főleg, sok esetben teljesen felesleges vásárolni egyet.

Mik az előnyei egy kölcösnözhet elektromos gyalunak? Régen csak kézi, manuális gyali létezett. Ezzel a munka fáradtságos volt, ezt nem nehéz elképzelni. A kézi gyaluk ezen kívül általában kisebb felületet tudnak egyszerre gyalulni, mivel emberi erővel működnek és így kisebb erőt képesek csak kifejteni a faanyagra. A mi bérelhető gyalunk kése 82mm széles, így ilyen széles felületet tud egyszerre legyalulni. Az kézi működtetésű eszközhöz képest egy ilyen elektromos szerszámgép használata időben hatalmas csökkentés, hatékonyságban pedig nagy előrelépés. 

Mire is jó egy elektromos gyalu? Alapvetően egy adott faréteg eltávolítására van a gép tervezve. Ezen bérelhető gép maximum 2mm eltávolítására képes egy lépésben. A gyalulás mélysége természetsen állítható, a 2mm a maximum mélység. A gyalulás egyik előnye, hogy egyenletessé, simává teszi a felületet. Adott például egy klasszikus fűrészárú, amelyből egy szép bútort vagy építményt szeretnénk építeni. Az ilyen fűrészérú nagy részének a felülete érdes, kiálló szálkák borítják, nem szép egy látszó felületnek. Ilyenkor is jól jöhet ez a kölcsönözhető elektromos gyalu, amelyet végigtolja a felületen, szinte leborotálja ezeket a kiálló egyenetlenségeket. Érdemesebb kisebb mélységet beállítani elsőnek, és úgy tesztelni, hogy milyen mélységre van szükség a gyaluláshoz. A munka több menetben is végezhető, sokszor alapvetően amiatt, mert a gyalu szélessége kisebb, mint az anyag szélessége. A szép, egyenletes felület elérése a kevésbé gyakorlott kéznek kis időbe telhet.

A másik gyakran használt alkalmazási terület, amikor kifejezetten az a cél, hogy az anyag vastagságát vagy szélességét csökkentsük. Ha csak pár millimétert kell leszedni egy faanyagból, azt fűrészel sok esetben nem lehet kivitelezni, de egy ilyen gyaluval sok esetben könnyedén kivitelezhető a művelet. Ilyenkor is jó lehet, főleg ha szorosan illeszkednie kell a részeknek, ha kisebb lépésekben végezzük a gyalulást, folyamatosan ellenőrizve, hogy a kívánt méretet elértük-e már.

A mi Stanley márkájú bérelhető gyalunk nagy előnye, hogy egy neves amerikai gyártó kiváló terméke. A hatékony munkavégzéshely magas fordulatszám és erős motor kell. Ez a két tényező természetesen valójában függ is egymástól. A nagybb fordulatszámú gép, ahogy tolja a gép kezelője előre a munkadarabon, többször vágja meg a faanyagot, mint egy kisebb fordulatú gép. Ezáltal simább felületet eredményez, valamint egy adott területen is több anyagot képes eltávolítani. Az egyik tényező a gyors és hatékony munkához kell, a másik pedig a szép felülethez. Mindkettő természetesen nagyon fontos.

A gyalulás során nagyon fontos,hogy a faanyagban ne legyen szög, kapocs, bármilyen fémes anyag, mert a kést szinte azonnal tönkre tudja tenni és ezzel ellehetetleníti a munkát. Tehát csak tiszta, előkészített faárut szabad gyalulni a géppel.

A gyalun állítható, hogy a keletkezett forgácsot jobb vagy bal oldalra fújja a gép ki. Mindkét oldalra felcsatlakoztatható a géphez tartozékként adott gyűjtőzsák. Ez a porzsák cipzárral van ellátva, vagyis üríthető ha megtelt. Folyamatosan figyelni kell a porzsák telítettségét és szükség esetén kiüríteni, egyéb esetben a gép nem tudja hova fújni a keletkezett hulladékot és eltömődhet, károsodhat. Folyamatos munkavégzés esetén az ipari porszívó használata javasolt. Természetesen nálunk is bérelhető a géphez ipari porszívó, több darab közül is lehet választani. Ennek nagy előnye, hogy egy ilyen porszívóba a gyaluhoz adott porzsákhoz képest többszörös mennyiség fér, sokkal ritkábban kell üríteni. Ezen kívül mivel a porszívó szívja is a gépből a port, a kisebb, finom port is képes elszívni, amelyet maga a gyalu esetleg nem tudna a porzsákjába befújni, tehát sokkal hatékonyabb, összességében sokkal tisztát lesz a munkavégzés környezete ha a gépet ipari porszívóval együtt használják.

Mint a legtöbb faipari eszköznél, ennek a gyalunak a használata közben is be kell tartani a vonatkozó munkavédelmi előírásokat. Egyszerűen kitalálható, hogy a gép legveszélyesebb része a nagyon nagy fordulatszámmal forgó penge, amivel a gyalulást végzi a gép. Rendkívül fontos arra figyelni, hogy nehogy a munkát végző keze, vagy más része a penge útjába kerüljön, mert nagyon könnyen sérülésekhez vezethet. A nagy sebességgel forgó pengének a tehetetlenségéből adódóan kell egy kis idő, amíg a ravasz elengedése után leáll, ez is veszélyforrás lehet. Meg kell várni, amíg a kés forgása leáll és csak azután lehet letenni a gépet. Egyéb esetben azt a felületet, amire a felhasználó lerakja a gépet is elkezdheti még gyalulni a gép, belekaphat a kése.