Felsőmaró bérlés

Bérleti díj:

Egy napra: 4 500 Ft Több napra: 3 500 Ft/nap Kaució: 20 000 Ft

Ez a Bosch Advenced termékcsaládba tartozó felsőmaró egy erős, 1200W-os motorral van szerelve.

A Bosch név egybeforrt a minőséggel és a megbízhatósággal, amelyet ez a bérelhető felsőmaró is képvisel.  A gép fordulatszáma szabályozható, így az anyag és a marni kívánt minta függvényében lehet a legjobb fordulatszámot kiválasztani. A készülékhez ipari porszívó is csatlakoztatható, amelyet akár nálunk is bérelhet a felsőmaróval együtt. Ennek a gépnek a fában a hornyok kimarása épp úgy nem okoz gondot, mint egy profil kialakítása, vagy az élmarás. Külön egykezes élmaró gép is kölcsönözhető nálunk, amennyiben csak arra a feladatra lenne szüksége, a speciális gép ideális megoldás lehet.

A bérléshez nem jár automatikusan kés (mivel mindenkinek más fajtára van szüksége). A géphez vásárolható és bérelhető is marófej. Több fajta minőségű marókés közül választhat.

A gép mélységállítása egyszerű, amely megkönnyíti a sorozatmarást. Tartozék párhuzamvezető is, amellyel könnyebb az élekkel párhuzamos vonalaok és körök készítése, marása

A felsőmaró gép, ami bérelhető nálunk, egy sokoldalú, de azért mégis csak egy faipari célgép. Alapvetően és leegyszerűsítve arra való, hogy a befogott kés nagy fordulatszámon forogva kimarjon egy darabot a fából.

Azonban természetesen a gép és a befogott marófej különlegessége, hogy több fajta mintát, vagy hornyot tud marni. A minta elsősorban a forgó kés kialakításától függ. Ebből bizonyos szempontból két fajta van. Az egyik, a csapágyas marófejek, a másik pedig a csapágy nélküliek. A csapágyas kések, ahogy a sejthető, rendelkeznek legalább egy pici csapággyal. Elsősorban az élmarási funkcióra használt kések a csapágyasok, mivel ezt támasztják az adott faanyagnak. A mi kölcsönzőnkben vannak csapágyas és csapágy nélküli szerszámok is, mind bérelni, mind megvásárolni is lehet. A felsőmaró gép általában nagyon nagy fordulatszámon forgatja a marófejet, de ezen gépünk fordulatszáma vátltoztatható, így ez nem minden esetben igaz. A nagy fordulatszám a csapágy belső felületét is forgatja, így fontos, hogy a szerszám, amit a gépben befogunk, jó minőségű legyen. Az ilyen kések általában nem használhatóak, miután a csapágy tönkrement. 
A csapágy nélküliek általában horonymarásra vannak használva, vagyis amikor egy kis árkot kell valami miatt az anyagba vágni. Bútorok esetén mind az élmarás, mind a horonymarás gyakorta előforduló megoldandó feladat. Az élmarás sok esetben esztétika miatt szükséges, az anyagban való vágás pedig sok esetben egy másik faanyag csatlakoztatása miatt szükséges. A csapágy nélküli késsel a felsőmaróval akár el is lehet vágni az adott falapot, vagyis teljesen kimarni. Erre is sokszor azért van szükség, hogy az adott bútor szebb legyen, például mintát vágni az adott faanyagba. 

A fában való marás egy ilyen jó minőségű kölcsönözhető felsőmaróval is porral, faforgáccsal jár. Erre is természetesen van megoldás. Az eszköz rendelkezik egy adapterrel, amely segítségével ipari porszívót is lehet csatlakoztatni hozzá. Zárt térben való munkavégzés esetén nagyon hasznos, ha munka közben keletkező por nagy része nem a levegőbe kerül, hanem elszívja egy direkt ilyen célokra kifejlesztett eszköz, egy ipari porszívó. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel, kölcsönzőnkben is bérelhet a felsőmaróval együtt ilyen berendezést, amellyel a munkavégzés környezete kevésbé lesz koszos. 

A felsőmarás egyik fontos paramétere sok esetben, hogy milyen mélyen kell az adott marást végezni. A mélység természetesen egyszerűen beállítható ezen a gépen, amelyben egy kis vonalzó is segítségére van a gép kezelőjének, amely a gép oldalán található. A beállítás utána fixálható is, így mindig csak a pontosan szükséges anyagmennyiség lesz eltávolítva a munkaanyagból. 

A gépünk rendelkezik egy kiegészítővel, egy párhuzamvezetővel, amely segítségével az anyag szélével párhuzamosan lehet a megmunkálást végezni. Ez az adapter egyszerűen rögzíthető a felsőmaró talpához. A rögzítés után be kell állítani, hogy milyen a szélétől milyen távolsában legyen a megmunkálás. Ezzel a még szebb, esztétikusabb munkát lehet végezni a gép segítségével. 

A felsőmarónk több fajta marószerszámot is be tud fogadni. A leggyakoribbak a 6mm és 8mm átmérőjű befogószárral rendelkező kések a piacon. A mi berendezésünk mindkét méretű szerszámot képes befogadni a megfelelő átmérőhöz való befogópatron alkalmazásával.

Amint a képeken is látszik, ez egy Bosch márkájú szerszámgép. A Bosch a világ egyik legnagyobb szerszámgép gyártója. Ezt a nevet még az iparban kevésbé jártasok is ismerik és a minőséggel, megbízhatósággal azonosítják be, természetesen nem véletlenül. Az ergonómikusan, a gép könnyű kezelhetősége érdekében vannak a fogók is így kialakítva. A gyártó nagy tapasztalattal rendelkezik a szerszámgépek tervezésében és gyártásában, ez látszik is a gépeiken. Mi is ezen tényezők, és a többi Bosch gépünkkel szerzett jó tapasztalatunk miatt választottuk ezt a felsőmarót bérléshez. A kölcsönzésben elég fontos, hogy a kiadott gép megfelelő munkát végezzen. Az erőteljes 1200W-os motor számára nincs sok akadály. A legtöbb esetben könnyedén siklik a fában.

Sokszor előfordul, hogy az adott fodulatszám nem megfelelő az anyagtípushoz. Ilyenkor a marószerszám is károsodhat akár a munkaanyaggal együtt. A kés meg tud égni, és megégeti az anyagot is, amitől az természetesen kicsit csúnya lesz. Emiatt is nagyon fontos a fordulatszám megfelelő kiválasztása, valamint legalább ilyen fontos, hogy a felsőmarót a kezelője milyen sebességgel tolja a művelet közben.

A bérelhető felsőmaró használata közben sem szabad megfeledkezni a legfontosabb dologról a munkavégzés során, ami a munkavédelem. Vagyis hogy semmilyen sérülés ne keletkezzen a munkavégzés közben. Elsődlegesen az emberekben és utána a vagyonvédelem, vagyis hogy a gépben sem keletkezzen kér. A marószerszám pengéje, vagy pengéi - mivel általában több penge van egy marószerszámon - nagyon élesek jellegükből adódóan. Ezen kívül nagy fordularszámmal forognak. Ez a kombináció igen balesetveszélyessé teszi a gépet. A forgó penge könnyen komoly sérüléseket tud okozni. Ezen kívül mint minden forgó eszköznél, fenn áll az esélye, hogy elkapja a kezelő ruháját, elkezdi feltekerni azt. Tehát a szerszámgép használatakor nagyon óvatosnak kell lenni. Minden esetben meg kell várni, míg a kés forgása megáll, és csak akkor letenni, mert a forgó kés is szinte bármilyen felületben kárt tud okozni, az sérülésekről nem is beszélve. Amikor már nincs használva a gép, ajánlatos a hálózatból kihúzni. Ezen kívül ajánlatos munkavédelmi felszerelés is a használat közben. A fában lehetnek hibák, amiket a szerszám kiszakít és ami ezután nagy sebességg el tud repülni, így például a munkavédelmi szemüveg használata is erősen ajánlott. Ez egy nagy erejű gép, amellyel megfelelő óvatossággal kell bánni. Aki ritkán használ ilyen eszközt, jobban nem az végleges munkadarabon gyakorolnia, hanem előtte pl. fahulladékon kipróbálni, milyem is ezen felsőmaró használata, kicsit elsajátítani a gép használatának fortélyait. Ezen kívül a megfelelő fordulatszám beállítására az adott anyaghoz is nagy segítséget tud adni, ha előtte egy kevésbé fontos vagy látható részen van elkezdve az adott művelet.